International Citrus Congress will be held in Turkey in 2020
AKİB Toplantı Salonu'nda gerçekleşen lansmana; Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan başta olmak üzere Ekonomi Bakanı Yardımcısı Mustafa Sever, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AKİB Koordinatör Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Uğur, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Ateş ile çok sayıda ihracatçı, protokol üyeleri ve turunçgil sektörünün paydaşları katıldı.
Lansmanda konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 10 yılda neyi nasıl yaptıklarını dünyaya gösterdiklerini dile getirerek, 14. Dünya Turunçgil Kongresi'ni Mersin'de yapılacak olmasının Türkiye'nin saygınlığının, Çukurova'nın ve Mersin'in bölgenin parlayan yıldızı olmasından kaynaklandığını belirtti.
Bu başarıda, ihracatçıların, yöneticilerin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bugün gelmiş olduğu ekonomik seviyenin, siyasi istikrarın ve Türk halkının payı olduğunu ifade eden Çağlayan, "Biz Mersin'de uçan kuştan, 24 saat kımıldayan her şeydenhaberdarız, takip ediyoruz. Ne söz verdiysek bunların hepsi gerçekleşecek. Bu kongreyi durup dururken, bizi sevdiklerinden, kara kaşımıza, kara gözümüze, boyumuza posumuza vermediler. Bunu, Mersin'i, Çukurova'mızı ve gelişen ekonomimizi görerek ve bilerek verdiler" dedi.
Dünyanın pek çok ülkesinin getireceği ek masraflar nedeniyle uluslararası yarışmaları yapmaktan kaçındığını ancak Türkiye'nin 2013 Akdeniz Oyunları'nı yapacağını kaydeden Çağlayan, oyunların 450 milyon liralık bütçesinin olduğunu hatırlatarak 'Biz isteseydik, Akdeniz Oyunları'nı bugünkü ortaya koymuş olduğumuz bütçenin belki 6-7'de birinin çok daha altında yapabilirdik. Ama Mersin bunu hak ettiği için, Mersin bölgenin parlayan yıldızı olduğu için, Mersin'in, Çukurova'nın gelişmesi için, ticaret merkezi olması için bu kadar masraftan kaçınmıyoruz" diye konuştu.
Akdeniz Oyunları'nın yetişmeyeceği yönünde çeşitli spekülasyonlar yapıldığına dikkat çeken ve bunu diyenlerin hayallerinin bile kendilerine yetişemeyeceğini ve tesislerin yetişeceğini 14. Dünya Turunçgil Kongresi'ni Mersin'de yapılacak olmasının Türkiye'nin saygınlığının, Çukurova'nın ve Mersin'in bölgenin parlayan yıldızı olmasından kaynaklandığını ifade eden Çağlayan şöyle devam etti: "Bu başarıda, ihracatçıların, yöneticilerin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bugün gelmiş olduğu ekonomik seviyenin, siyasi istikrarın ve Türk halkının payı var” dedi.
2020'de Mersin'in uluslararası ticaretin parlayan yıldızı olacağını anlatan Çağlayan, şöyle devam etti: "Şu an başta Avrupaolmak üzere dünya ekonomisi büyük bir çöküntü yaşıyor. Büyük bir Darboğaz yaşıyor. Birçok ülkede bu ekonomik krizin uzun yıllar devam edeceği söyleniyor. Bugün AB'nin en babayiğit gözüken ülkelerinin bile, 2008 küresel kriz öncesindeki durumlarına gelmesi için en az 2020'ye kadar zamana ihtiyaçları var. Böyle bir ortamda adeta bir ok gibi fırlamış, küresel krizi fırsata çevirmiş, bir taraftan her türlü alt yapısını yaparken, bir taraftan da dünyada ihracatını en hızlı artıran 3. ülke olan ülkemle gerçekten iftihar ediyorum. Bu işe katkı koyan üreticisine, çiftçisine, köylüsüne, emekçilerimizi ve gece gündüz demeden, sıcak, uzak-yakın demeden dünyanın her bir tarafına giden 55 bin ihracatçımıza gönül dolusu teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Oturduğunuz yerden bunları yapamazsınız. Çünkü gidemediğin yer senin değildir. Gezdiğim ülke sayısını unuttum. Gittiğimiz her yerden, evvel Allah ses getirerek döndük. İhracatımızın yarısını Avrupa'ya yapıyoruz. 4'te 1'ini Ortadoğu'ya veKuzey Afrika'ya yapıyoruz. Övünerek söylüyorum, 12 aylık ihracatımız, geçen sene 135 milyar dolardı. Bugün tam 151.5 milyar dolar olmuştur. 'Maşallah' diyoruz. Böyle bir başarı yok."
Mersin'in yaş meyve sebzenin merkezi olduğunu vurgulayan Çağlayan, 2020'de yapılacak olan Dünya Turunçgil Kongresi'ne dünyanın her yerinden akademisyenler, basın mensupları, bu işin ticaretini ve üretimini yapanların geleceğini, Mersin'in buna hazır olduğunu bildirdi.
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, "14. Dünya Kongre'sinin Türkiye'de yapılacak olması dünya ülkelerinin Türkiye'ye olan güveninin göstergesidir. Bunu Türkiye'nin ve Mersin'in bir zaferi olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.
İhracatın dış ticaretin gelişmesi anlamında değil, her düzeyde ülkenin uluslararası ilişkilerinin güçlenmesinde ve dünya ölçeğinde tanınırlık dahil her düzeyde öne çıkmasında önemli bir itici güç olduğunu kaydeden Güzeloğlu, "İhracatın bu yıl tüm zamanların ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmasının başarısını yaşarken, eş zamanlı olarak her alanda büyük başarılarının da peş peşe geldiğine tanık oluyoruz. Sayın Bakanımızın bizzat takip ederek, kişisel ve hükümet adına güvence vererek 2020 Uluslararası Narenciye Kongresi'ni Mersin'e taşıması gibi. Bu sıradan bir kazanım değil. Dünyada bu sektörün tüm bileşenlerinin ve uygulama aktörlerinin Türkiye'nin gelişmesine dönük güvenin de açık göstergesidir " dedi.
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak da, turunçgillerin dünyada en fazla üretilen ve tüketilen meyve grubu olduğunu belirterek, dünyada yıllık 125 milyon ton olan turunçgil üretiminin 3.5 milyon tonunun Türkiye'de gerçekleştirildiğini ve Türkiye'nin dünya üretici ülkeleri arasında ilk 10'da olduğunu söyledi.
Dünyada yaklaşık 15 milyon ton turunçgil ihracatı yapıldığını anlatan Kavak, Türkiye'nin toplam 3.5 milyon ton olan üretiminin yaklaşık yüzde 43'lük kısmını ihraç ettiğini ve dünya turunçgil ihracatında 2. sırada yer aldığını belirtti.