Türkiyede Turunçgil Üretimi

Türkiye, dünya toplam narenciye üretiminin %2,75'ine denk düşen narenciye yetiştiriliği ve birçok meyve ve sebze çeşidinin üretimi ile ilgili potansiyeli artan, çok uygun iklimsel ve ekolojik koşullardan yararlanmaktadır.

Türkiye narenciye üretiminin %84,2'si Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin de bulunduğu Akdeniz Bölgesi'nde bulunmaktadır, bu nedenle de Türkiye narenciye üretimi ve ihracatında önemli bir yere sahiptir.

Narenciye bahçeleri, Türkiye'de, yaklaşık 127.342 hektar büyüklüğümde bir alanı kaplamaktadır.

Ana üretim merkezleri, limon üretiminin %81'inin, geyfurt üretiminin %95,6'sının, portakal üretiminin %53'ünün, mandalina üretiminin %72,2'sinin gerçekleştiği çukurova'da, Mersin, Adana ve Hatay bölgelerinde yer almaktadır.

Son 25 yıldır narenciye tarımı önemli gelişmeler göstermiş, kara deniz ve hava ulaşımındaki gelişmeler ile birlikte, paketleme, konserveleme ve toplama tesisleri ile, soğuk hava depolarındaki gelişimler ile bu büyümenin önümüzdeki yıllarda hızla devam edeceği öngörülmektedir.

2013 yılında, 3.681.158 ton üretim ile Türkiye, Akdeniz havzasındaki en büyük üreticilerden biri olmuştur. 
üretimin, çeşitlere göre detayları şu şekildedir: 942.226 ince kabuklular, 1.781.258 ton portakal, 726.283 ton limon, 228.799 ton greyfurt.

2014 yılında Türkiye narenciye ihracatı 1.585.460 ton ve 942 milyon dolar'a yükselmiştir.

İhracat ile ilgili çeşitlere göre detaylar: 646.108 ton ince kabuklular, 414.051 ton limon, 344.078 ton portakal ve 96.739 ton greyurt olarak öngörülmektedir.